8 Netflix-serier alla bör se

#blogg100 dag 1

Jag tänkte hoppa på #blogg100 jag också, och vad kan passa bättre som inledning än en klickvänlig topplista som täcker en av mina största hobbies: TV-serier. Och med Netflix-serie menar jag ”serie som finns på svenska Netflix” och inte serier som Netflix har producerat, även om minst en sådan kommer vara med (Gissa vilken?).
Och om du tycker att någon saknas kan det bero på två saker.
Ett: Jag har inte sett den än.
Två: Jag tycker inte om den.

House of Cards (Alla säsonger)

Netflix första försök till en egenproducerad serie och det blev en homerun, minst sagt. Kevin Spacey spelar en makthungrig amerikansk politiker som inte låter något stå i vägen när han tar sig uppåt i den politiska hierarkin i Washington DC. Ett måste för alla som gillar välgjorda serier.

Doctor Who (7 säsonger)

Kultserien som fick nytt liv 2005. Jag har inte sett originalserien, vilket detta är en fristående fortsättning på, och det behövs inte. Du kommer in i Doctor Whos underbara universum på nolltid. Första säsongen präglas lite väl tydligt av en begränsad budget, men sedan växer den för varje avsnitt och peakar när en flugprydd Matt Smith tar över huvudrollen.

Sherlock (Alla säsonger)

Sherlock Holmes i en modern tolkning med  Benedict Cumberbatch och Martin Freeman i huvudrollerna. En otroligt fräsch nytolkning, med ynka tre 90-minutersavsnitt per säsong. Fansen suktar efter säsong 4, som verkar komma först 2017. Se ASAP om du inte redan har gjort det.

Suits (3 säsonger)

En outbildad kille imponerar på en framgångsrik advokat med sitt knivskarpa intellekt och får ett eftertraktat jobb, trots att han inte har någon juridisk utbildning. Skarp dialog, snyggt filmat, bra musik. Dock kan handlingen vara lite oskarp då och då, men första säsongen håller hög klass.

Breaking Bad (Alla säsonger)

Jag är inte en av dem som hyllas Breaking Bad till skyarna, men det är klart att det är en mycket välgjord serie som alla bör se. Nutidens Sopranos, ungefär, fast med ett undantag. Slutet. Kemiläraren Walter White får cancer och tvingas att ta en lite lätt kriminell väg för att klara behandlingskostnaderna och för att säkerställa att familjen klarar sig när/om han dör.

Mad Men (6 säsonger)

En av de snyggaste serierna som någonsin har producerats. Den utspelar sig på en reklambyrå i 60-talets New York, under en tid då denna stenhårda bransch ansågs vara glamorös. De första säsongerna plockade hem pris efter pris och håller, enligt mig, fortfarande samma hög nivå.

Arrested Development (Alla säsonger)

Det här är historien om en förmögen familj som förlorade allt och sonen som blev tvungen att försöka hålla ihop den. Det är Arrested Development. Den här Emmy- och Golden Globe-belönade komediserien med en av tv-historiens roligaste ensembler. De tre första säsongerna är guld. Den fjärde, som Netflix själva producerade, håller inte riktigt samma klass. Tyvärr.

Archer (5 säsonger)

Sterling Archer. Spion med häftiga prylar. Och en ärkeidiot. Serien är svår att sammanfatta egentligen, utan bör beskådas. Danger zone!


Hedersomnämnande (Serier jag gillar, men som inte riktigt kvalar in på en topplista):

 1. Californication
  Författare med skrivkramp. Och många andra problem.
 2. Brooklyn Nine-Nine
  Scrubsliknande serie på en polisstation.
 3. How I Met Your Mother
  Härlig komediserie med ett mindre bra slut.
 4. Dexter
  Massmördare som bara mördar brottslingar. Startar bra, men blir sämre för varje säsong.
 5. Twin Peaks
  Säsong 1 är guld, 2 är bara konstig…
 6. Luther
  Cool serie med grymt intro. Lite småtaskigt manus dock.
 7. Supernatural
  Kul serie som inte ens försöker vara jättebra. Underhållning på lagom nivå.

Serier som jag tror är bra, men som jag inte har hunnit se än:

 1. Hannibal
 2. Downton Abbey
 3. Homeland
 4. Orange is the new black
 5. Better call Saul

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>